23.01.20

День Соборності України!

   
Сьогодні, 22 січня, Україна відзначає одну з найважливіших віх історії власної державності. Сто один рік тому було проголошено Акт Злуки між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською народною республікою. Українці, які протягом століть жили у двох ворогуючих імперіях, нарешті об'єдналися в одній українській державності.

Святкування Дня Соборності розпочалось з 1990 році, хоча офіційний статус свято отримало лише у 1999 році указом президента України Леоніда Кучми.
Головною традицією свята - є акція "Українська хвиля", яку у 1990 році заснував один зі співзасновників Народного Руху та політв'язень Михайло Горинь.
Найбільший "живий ланцюг" відбувся в ніч з 21 на 22 січня з'єднавши між собою Львів та Київ. Таким чином започаткувалась традиція щорічно створювати "живий ланцюг", як символ соборності.
Зазвичай "живий ланцюг" утворюється на столичному мосту Патона, що з'єднує східний і західний береги України. Таким чином символізується, що схід і захід разом і є єдина соборна самостійна Українська держава.

Немає коментарів:

Дописати коментар